tapak suci

Tapak Suci

  "Geschiedenis"         

   

Padepokan"Een complete complexe krijgerskunst die spiritueel even sterk is als fysiek" 

 

 


 

Stamboom Tapak Suci

Stamboom Tapak Suci

 

Pencak Silat

Pencak Silat is de verzamelnaam voor Indonesische krijgskunsten. Per streek zijn traditioneel verschillende stijlen ontwikkeld, die vaak lokale dieren imiteren. De Pencak Silat is in Indonesië sterk vermengd met magie, waarbij fysieke en geestelijke ontwikkeling hand in hand gaan. In Europa is de fysieke kant het meest bekend. Pencak Silat is de traditionele vechtsport van Indonesie en kent daar nog altijd vele miljoenen beoefenaars. Deze sierlijke vechtkunst telt in Indonesie zeer veel stijlen en vooral op de eilanden Sumatra en Java zijn er vele soorten scholen. De basis van pencak-silat is zelfverdediging. Men moet zichzelf kunnen verdedigen met behulp van het eigen lichaam (vuist, elleboog, knie, voet) of met verschillende wapens (stok, zijs, mes, zwaard). Vrijwel alle ongewapende uitgevoerde bewegingen kunnen op dezelfde vloeiende en veilige manier worden uitgevoerd met een wapen. Alle stijlen zijn traditioneel ontwijkend. De meeste bewegingen in pencak-silat zijn afgeleid van karakteristieke bewegingen van mensen en dieren. In heel Indonesie zijn zo'n 150 stijlen ontwikkeld en daarbij onderscheiden de meeste stijlen zich geografisch. Zo zijn bij de Sumatraanse stijlen de voet- en beentechnieken dominerend, bij de West-Javaanse stijlen de hand- en armtechnieken, bij de Midden-Javaanse stijlen de arm- en beentechnieken en bij de Oost-Javaanse, Balinese en Madurese stijlen de arm- en beentechnieken in combinatie met worstelmethodes. Kenmerkend zijn de kruipende houdingen en de soepele bewegingen tot en vanuit een lage stand.

Een van de belangrijkste stijlen is de TAPAK SUCI, ('de heilige handruk' of 'het reine pad') afkomstig van het eiland (midden-) Java en aangestuurd vanuit Kauman een wijk in Yogyakarta, waar het hoofdkantoor zich bevindt. Tapak Suci is één van de grootste stijlen, zoniet de grootste stijl van Indonesië.

 

Ontstaan en oorsprong

Doordat in de jungle van Indonesië veel wilde dieren leefden, leerden de Indonesiërs zich een zelfverdediging aan die zich onderscheidde van iedere andere vorm van zelfverdediging. Zij begonnen namelijk de bewegingen van dieren te imiteren. Deze technieken werden steeds verder aangepast en geperfectioneerd. In de loop der tijd zijn er een aantal verschillende vechtstijlen ontstaan. Er zijn meer dan 150 verschillende stijlen met daaronder verschillende substijlen. Hedendaags worden er nog steeds nieuwe stijlen ontwikkeld. Men weet niet presies wanneer deze vechtkunst is ontwikkeld. Men weet wel dat dit een van de oudste gevechtskunsten uit Zuidoost Azië is, namelijk van voor de hindoestaanse tijd.

 

PERSILAT

De PERSILAT is de wereldfederatie voor Pencak Silat en staat voor Persekutuan Pencak Silat Antarabangsa (Internationale Pencak Silat Federatie). De PERSILAT is een organisatie zonder politieke banden en maakt geen onderscheid tussen ras, huidskleur en geloofsovertuiging. Het is in de eerste instantie opgezet door de Ikatan Pencak Silat Indonesia (IPSI), Persekutuan Silat Singapura (PERSISI) en het Ministerie van Cultuur, Jeugd en Sport uit Maleisië. De PERSILAT hebben een norm opgesteld, waaruit de Pencak Silat bestaat:

  • Mental-Spiritual, Mentaal-spiritueel
  • Bela Diri, zelfverdediging.
  • Seni, kunst.
  • Olah Raga, sport en wedstrijd.

Pencak Silat Mental-Spiritual is de mentale en geestelijke ontwikkeling van de Pencak Silat. Het aspect heeft tot doel innerlijke rust en geestelijke balans te verkrijgen. Dit kan op vele manieren tot uiting komen. Men kan twee categorieën van mentaal-spirituele training onderscheiden, namelijk de natuurlijke en de bovennatuurlijke. Met het natuurlijke bedoeld men het tastbare zoals ademhalingssystemen, meditatie vormen, concentratievormen, gebed, het verder ontwikkelen van de zintuigen, enz. Met het bovennatuurlijke wordt het niet tastbare bedoeld. Dit wordt ook vaak de "Ilmu Kebatinan" genoemd. "Ilmu Kebatinan" betekent "de kennis/wetenschap van het innerlijke lichaam en de geest". Velen zullen dit samenvatten als mystiek en/of onmogelijk. Er zijn echter voldoende voorbeelden te noemen die al vele Pencak Silat-beoefenaars hebben ervaren. Enkele vaak genoemde termen zijn: het ontwikkelen van innerlijke kracht (Tenaga Dalam), het zesde zintuig (Indera Keenam), de magische zelfverdediging (Kanuragan), het oproepen van geesten (Ilmu Kontak), telepatie enz. Het aspect Mental-Spiritual stimuleert motivatie, prestatie, intensiteit en toewijding.

Pencak Silat Bela Diri heeft zelfbescherming en zelfverdediging tot doel. Hierbij wordt gebruikgemaakt van zelverdedingstechnieken en "Jurus". Pencak Silat Bela Diri is de basis van de overige aspecten. Alle basisvaardigheden worden binnen dit aspect behandelt. Daarnaast zal men een eigen ontwikkeling doormaken, die de zelfverzekerdheid en geestelijke balans stimuleert.

Pencak Silat Seni is gebaseerd op de ontwikkelingen en de modificaties van technieken uit de Bela Diri in harmonie met de esthetische normen en waarden. De esthetische normen en waarden hebben tot doel de schoonheid en sierlijkheid van het Pencak Silat te tonen. Dit aspect wordt ook in competitieverband beoefend en beoordeeld op een tiental criteria, zoals techniek, choreografie, en harmonie tussen beweging en muziek.

Pencak Silat Olah Raga is het sportieve aspect van de Pencak Silat. De Olah Raga technieken zijn gebaseerd op de Bela Diri technieken met inachtneming van de sportieve normen en waarden. De Olah Raga wedstrijdreglementen zijn gebaseerd op stijl (Gaya), techniek (Teknik), tactiek (Taktik) en ethiek (Etik). Daarnaast is het Pencak Silat Olah Raga bedoeld om fysieke kracht en conditie te ontwikkelen en te zorgen voor de gezondheid van lichaam en geest. Dit aspect wordt ook in competitieverband beoefend.

Beleving

Wie iemand pencak silat ziet beoefenen, ziet een soort sierlijke danser. De kracht van de pencak silat komt pas tot uiting wanneer het overgaat in harde, snelle bewegingen. Pencak silat bestaat dan ook uit twee delen. Pencak staat voor: beweging met gecontroleerde, soepele lichaamsbeheersing, die sierlijk is. Silat staat voor: bliksemsnelle beweging, gebaseerd op hardheid met als doel verdediging, neutralisering en tegenaanval.

Een goed geoefend pencak silat beoefenaar zal in het echt nooit aanvallen, maar wacht met veel geduld en beheersing de aanval af om pas daarna zijn technieken te gebruiken in het gevecht. Sommige manieren van pencak silat beoefenen, houden tevens in dat deelname aan sparringen en wedstrijden in de praktijk onmogelijk is, omdat de gebruikte technieken verboden zijn doordat zij een vernietigende uitwerking hebben op de tegenstander.

Top

 

 

Top

 

 

 
 
 
Pencak Silat
Ontstaan en oorsprong Pencak Silat
Tapak Suci
Persilat
Beleving Pencak Silat
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Copyright 2008-2009 © www.tapaksuci.nl. All rights reserved.
Terms of use  |  Privacy Policy